torsdag den 6. maj 2010

PNR igen

Kjeld spurgte; ”hvor bliver bogen af?” Eller det var hvad jeg selv hørte. Og det er jo ret sandt. En masse udenomssnak og det har været og det er helt berettiget. Vejen til målet er ikke bred og lige, men smal og snoet for nu at kaste sig over i den mere åndelige del af projektet. Fint nok at få lidt indspark i processen. Ganske vist ser det på bloggen ud som om jeg kører i en anden retning. Det har jeg måske også gjort. Nej, det har jeg gjort, men bogen har hele tiden spøgt. Den bliver skrevet, der bliver arbejdet. Ikke på tasterne ganske vist, men i baghovedet. Det syder og det koger og det tager nye former. Forskellige ideer bliver prøvet af, tanker går igen. Koncepter forkastes, nye tages ind. Og hvad er det hele reelt? Talte med Annette i går og vi talte om PNR, hvad der var vældig nyttigt. For, som hun sagde, kan man tale om PNR, hvis der reelt ikke er tale om andet end, at Audien har fået ny lak? Hvis man bare har skiftet religionen ud med et religiøst forhold til sport? Det kan jo meget vel være at det opleves som PNR, men hvis det bare er en erstatning, fordi det første blev for besværligt er det så virkeligt PNR? Der er noget i det. Ingen tvivl. Min mor har en veninde, der har sværget til den ene selvhjælpsbog efter den anden. Efter den ene diæt efter den anden. Den ene alternative specialist efter den anden. Læger og psykologer er dømt ude som inkompetente, forstokkede og ensidige. Aldrig har jeg kendt nogen der har haft så mange nybrud, venden sig væk fra det gamle, rettet sig mod nyt og som aldrig har været tilfreds. Altid har været syg. Altid haft ondt. Altid været træt, uoplagt. Én lang beklagelse. Men altid nyvunden optimisme, nærmest som en kærlighedshistorie, når hun endnu engang har fundet ud af, hvad det er der skal til. Det gamle liv skal lægges på hylden. Nyt liv skal pustes op. Kort efter den samme trille. Ny selvhjælpsbog. Lykkehjulet kører igen. Ender lige om lidt på fallit. Igen.
Det opleves som PNR. Ingen tvivl om det. Set udefra så er der reelt ingen forandring. Bare nye fisk i akvariet. Vandet er lige beskidt. Set indefra? Hvordan ser det så ud? Jeg gætter, men der er en oplevelse af at sætte noget nyt i gang. At gøre det, der denne gang hjælper. At tage ansvar for sig selv. At gøre det rigtige for sig selv. Dér var nybruddet! For det er nybruddet, omvendelsen, opvågnen og forandring man ønsker, drømmer om og håber på. Man ved der er noget der kan blive meget bedre. Noget der skal lægges væk. Noget der skal dø og det er det man tror der er sket. Hver gang man begynder på noget nyt. Nej, det er ikke PNR, men i skrivende stund vil jeg kalde det blindgyde-PNR. Pickuppen sidder fast samme sted og man tror hver gang den er hoppet videre i rillen for så bare at gentage samme sang.
Eller giver det overhovedet mening at anvende begrebet om PNR i denne sammenhæng? Hmm… Både og. Jeg medgiver at det ligger på vippen. Måske. En oplevelse af PNR. For udenforstående er der ingen PNR. Eller jo, det kan godt se sådan ud. Og det kan jo sagtens være at den der vender sig bort fra fanatisk religion og bliver fanatisk sportsudøver aldrig kunne se for sig at blive religiøs igen. At det ikke længere er en farbar vej. Det er vel PNR? Helt afgjort. Det er det.

2 kommentarer:

Anonym sagde ...

Pyhv, troede lige, at du havde ladet dig slå ud af visse former for kommentarer. Det er de ikke værd. Men det er dit projekt derimod - og vældig inspirerende - for nogle :-)
Kh Tina

Louise sagde ...

Hej Kristian,

Nu har jeg fulgt med på din blog nogen tid uden at kommentere, men nu følte jeg, det blev tid.

Jeg har reflekteret lidt over dine overvejelser vedrørende PNR - særligt ansporet af din sætning om, at for en udeforstående opleves den beskrevne situation ikke som et PNR.

Mit seneste PNR - hvis man kan tillade sig at kalde det som så - kan ikke ses af udeforstående, for det er udelukkende foregået i mit eget hoved...

Da jeg begyndte på biokemi, var det med det formål at blive forsker. Det var de arbejdsopgaver, der tændte mig, det liv, jeg ville leve. Spurgte du mig dengang, var mit værste mareridt at komme til at arbejde i et job som det, jeg sidder i nu.
Jobbet søgte jeg af nød, da jeg jo skulle have noget til at betale regningerne, og det var bestemt ikke med min gode vilje, at jeg blev hængende det første år og dernæst det næste.

Jeg vil ikke komme nærmere ind på, hvad der er sket undervejs på min rejse, da denne kommentar ellers kan blive alen lang, men konklusionen er denne:

I dag elsker jeg mit arbejde. Jeg elsker at tage af sted om morgenen - ikke nødvendigvis fordi den enkelt arbedsopgave nødvendigvis inspirerer mig eller er det, jeg brænder for. Men simpelthen fordi jeg holder af den person, jeg er blevet gennem mit arbejde. Jeg bliver dagligt udfordret på det personlige plan - og for tiden også på det faglige. Men den forandring, der er sket, er ikke sket pga. ydre forandringer i min situation (selvom de også har været til stede), men på grund af den måde, hvorpå jeg nu anskuer mit arbejde og mig selv som person. Man kan vælge at opfatte glasset som halvt tomt eller halvt fuldt, og det gør i virkeligheden hele forskellen.

Okay, det her blev en smule langt og særdeles indforstået (jeg har den undskyldning, at jeg sidder og kukker sent om aftenen på et hotelværelse i Helsinki).

Under alle omstændigheder, held og lykke med bogen!

Mange hilsner,
Louise (din tidligere kollega)